Łatwy schab duszony w sosie

Łatwy schab duszony w sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab duszony w sosie lubią chyba wszyscy - to delikatniejsza i bardziej soczysta wersja schabu na obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Schab duszony w warzywnym sosie z przyprawami  to  doskonałe danie obiadowe. Delikatne mięso  rozpływa się w ustach, a aromatyczny sos doskonale pasuje do ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy  kaszy. Taki schab świetnie smakuje z dodatkiem surówki z buraczków.

Składniki

  • 1 kg schabu

  • 2 duże cebule

  • 1 średni por

  • 3 duże marchewki

  • 2 łyżeczki lubczyku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 600 ml bulion z kostki lub mięsnego wywaru

  • sól i pieprz do smaku

  • 5 kulek ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • papryka czerwona słodka do smaku

  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab pokroić na kotlety, rozbić je. Posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.

  • Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.

  • Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600 ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu.

  • Patelnię po smażeniu podlać 100 ml wody, wypłukać i wlać płyn do garnka/brytfanny.

  • Mięso powinno być całkowicie zanurzone w sosie – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 50-60 minut.

  • Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

  • Na sam koniec można mięso wyjąć z garnka, a sos zabielić śmietaną.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6