Kurczak z ryżem i winogronami

Kurczak z ryżem i winogronami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak z winogronami to pyszne danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Kurczak z ryżem i winogronami to pyszne danie obiadowe. Idealne jesienią, gdy w ogrodach dojrzewają polskie odmiany słodko-kwaśnej winnej latorośli. 

Składniki

  • 4 udka z kurczaka

  • 200 g cebuli czerwonej

  • 400 g winogron ciemnych

  • 100 ml śmietany 18%

  • 100 ml bulionu drobiowego

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu

  • sól i pieprz do smaku

  • cukier

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu rozgrzać olej, dodać udka kurczaka i mocno zrumienić.

  • Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną na ósemki cebule i smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać winogrona i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.

  • Na koniec dodać śmietanę i ryż, wymieszać, doprawić solę i pieprzem, ewentualnie cukrem.

  • Podawać z zieloną sałatą lub surówką z marchewki. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7