Kurczak z ryżem i winogronami

2021-03-29
Kurczak z ryżem i winogronami
Autor: Shutterstock Kurczak z winogronami to pyszne danie obiadowe
łatwy
20 min
4

Kurczak z ryżem i winogronami to pyszne danie obiadowe. Idealne jesienią, gdy w ogrodach dojrzewają polskie odmiany słodko-kwaśnej winnej latorośli. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 400 g winogron ciemnych
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu rozgrzać olej, dodać udka kurczaka i mocno zrumienić.
  • Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną na ósemki cebule i smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać winogrona i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.
  • Na koniec dodać śmietanę i ryż, wymieszać, doprawić solę i pieprzem, ewentualnie cukrem.
  • Podawać z zieloną sałatą lub surówką z marchewki.