Kurczak duszony w śmietanie po kaukasku

Kurczak duszony w śmietanie po kaukasku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śmietanowy sos i rozpływające się w ustach mięso według przepisu kaukaskich pasterzy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak duszony w śmietanie po kaukasku to łatwy sposób na wyborne danie obiadowe. Przygotowanie kurczaka duszonego w śmietanie jest niezwykle proste. I wbrew pozorom całkiem szybkie. Soczyste kawałki kurczaka i aksamitny sos idealnie pasują do ryżu lub kaszy. 

Składniki

  • 4 nóżki kurczaka

  • 8 skrzydełek

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 cebule

  • 200 ml śmietany 30%

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 1 mały pęczek koperku

  • olej

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nogi kurczaka podzielić na udka i podudzia. 

  • W szerokim rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać kawałki kurczaka. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z rondla i odstawić. 

  • Do rondla dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać posiekaną natkę pietruszki, wlać śmietanę oraz 0,5 szklanki wody, włożyć usmażone kawałki kurczaka. 

  • Dusić 20 minut, ewentualnie w miarę parowania potrawy w trakcie gotowania, dolać nieco wody. 

  • Na koniec dodać sok z cytryny i posiekany koperek, zamieszać, doprawić solą i pieprzem. 

  • Podawać z ryżem lub kaszą. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7