Kruche sznycle wieprzowe w sosie pieczarkowym

2021-03-29
Kruche sznycle wieprzowe w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock Sznycle wieprzowe w sosie pieczarkowym
łatwy
45 min
4

Sznycle wieprzowe w sosie pieczarkowym to idealny rodzinny obiad. Można je podać z kluskami lub kaszą. Świetnie smakuję z ziemniakami. Do tego łatwe i proste w przygotowaniu. 

Więcej przepisów z wieprzowiną do wypróbowania:

Gulasz wieprzowy po wiejsku

Gulasz wieprzowy po węgiersku

Polędwiczki wieprzowe z kurkami

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg szynki wieprzowej lub łopatki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 500 g pieczarek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę pokroić na grubsze plasterki, a te na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Rozgrzać masło na patelni i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni.
  • Dodać na patelnię olej. Gdy się rozgrzeje dodać cebulę z czosnkiem i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż wypuszczony przez nie sok odparuje.
  • Dodać bulion, musztardę i koncentrat pomidorowy.
  • Mięso przełożyć do sosu i dusić 30 minut.
  • Przed podaniem dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie zagotować. 
  • Podawać z kopytkami, kluskami lub kaszą.