Gulasz z jagnięciny

2021-03-29
mat. prasowe Knorr
Gulasz z jagnięciny
Autor: mat. prasowe Knorr Jagnięcina doskonale smakuje w towarzystwie jarzyn
łatwy
75 min
4

Gulasz z jagnięciny to potrawa inspirowana kuchnią irlandzką. Jagnięcina to bardzo zdrowe mięso, choć jego cena jest  wysoka. Jednak warto ja jeść nie tylko z powodu jej walorów smakowych, ale też dietetycznych.

SKŁADNIKI

  • 80 dag jagnięciny np. z udźca
  • 30 dag marchwi
  • 3 cebule
  • 2 Fixy Bitki w sosie z czerwonego wina Knorr
  • 4 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • szałwia
  • czarny pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pomidor
  • 10 dag sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 sos sałatkowy włoski, np. Knorr

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagnięcinę umyj i osusz. Mięso pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm, a następnie obsmaż w garnku.
  • Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Marchew, cebulę i oliwki dodaj do smażonego mięsa.
  • Całość podsmaż, a następnie zalej 500 ml zimnej wody i duś pod przykryciem około 30 minut.
  • Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut.
  • Przygotuj sos winny z Fixu Knorr łącząc zawartość 2 opakowań z 300 mililitrami wody.
  • Sos wlej do patelni, łącząc go z resztą składników.
  • Całość gotuj jeszcze ok. 30 minut do momentu, kiedy mięso będzie miękkie.
  • Sałatka: Sos sałatkowy Włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.
  • Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości.
  • Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
mat. prasowe Knorr