Gulasz z indyka z papryką - esencjonalny gulasz drobiowy

2022-03-14
miesięcznik "M jak mama"
Gulasz z indyka z papryką
Autor: thinkstockphotos.com Gulasze można jadać cały rok. Najlepszy dowód? Popularność kuchni węgierskiej, z której wywodzi się gulasz
średni
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczny gulasz z papryką najczęściej powstaje z wołowiny. Nie każdy jednak lubi mięso czerwone, a niektórzy powinni go unikać. Udziec z indyka stanowi dla niego świetna alternatywę. Podajemy przepis na esencjonalny gulasz z indyka z papryką.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
  • Marchewkę obierz, opłucz, drobno pokrój.
  • Mięso pokrój na niewielkie kawałki, obsmaż na gorącym oleju, przełóż do rondla.
  • Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do mięsa.
  • Włóż marchewkę, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, podlej szklanką wody. Duś na małym ogniu około 1 godz.
  • Papryki opłucz, przekrój na pół, oczyść z pestek, pokrój w dużą kostkę. Dołóż do mięsa w połowie duszenia.
  • Gulasz podawaj z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Poznaj inne smakowite przepisy na indyka:

Pieczone golonki z indyka: przepis na golonki indycze w miodzie

Golonki z indyka w sosie cebulowo-musztardowym

miesięcznik "M jak mama"