Gulasz z indyka z papryką - esencjonalny gulasz drobiowy
2022-03-14
średni
90 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczny gulasz z papryką najczęściej powstaje z wołowiny. Nie każdy jednak lubi mięso czerwone, a niektórzy powinni go unikać. Udziec z indyka stanowi dla niego świetna alternatywę. Podajemy przepis na esencjonalny gulasz z indyka z papryką.
SKŁADNIKI
- 40 dag udźca z indyka bez skóry
- 1 marchewka
- 2 strąki papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól, pieprz, słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.
- Marchewkę obierz, opłucz, drobno pokrój.
- Mięso pokrój na niewielkie kawałki, obsmaż na gorącym oleju, przełóż do rondla.
- Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do mięsa.
- Włóż marchewkę, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, podlej szklanką wody. Duś na małym ogniu około 1 godz.
- Papryki opłucz, przekrój na pół, oczyść z pestek, pokrój w dużą kostkę. Dołóż do mięsa w połowie duszenia.
- Gulasz podawaj z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Poznaj inne smakowite przepisy na indyka:
Pieczone golonki z indyka: przepis na golonki indycze w miodzie