Znakomity gulasz wołowy z kalafiorem

Znakomity gulasz wołowy z kalafiorem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz wołowy z kalafiorem to pomysł na świetny obiad na przyjęcie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gulasz wołowy z kalafiorem najlepiej smakuje podany z bagietką, kuskusem lub ugotowanym na sypko ryżem.

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej

  • 1 kalafior

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 3 łyżki śmietany 18-proc.

  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta imbiru

  • mielona słodka papryka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora włożyć do gorącej wody na kilka minut, chwilę gotować po czym wyjąć, ostudzić i podzielić na różyczki.

  • Mięso pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Podsmażyć na oleju. Dodać kalafiora, wymieszać i podlać wodą.

  • Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, wino, śmietanę i przyprawy. Dusić 10 min. pod przykryciem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4