Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Boczniaki występują późną jesienią (X–XII) tuż po pierwszych przymrozkach, ale w sklepach kupimy je właściwie przez cały rok. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. Po ugotowaniu pasuje do sałatek, zup, farszów do naleśników lub pierogów oraz omletów.
Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO, dowiedz się, dlaczego warto ją kupić!
SKŁADNIKI
- 200 g boczniaków
- 100 g liści szpinaku
- puszka białej fasolki (400–430 g)
- 4 jajka
- łyżeczka czosnku w płatkach
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucić pokrojone w paski boczniaki, szpinak i czosnek.
- Gdy się podsmażą, wbić jajka, uważając, by żółtka pozostały całe.
- Na końcu dodać odsączoną fasolkę, poczeka aż się pogrzeje. Doprawić solą, pieprzem i estragonem.
- Propozycja podania: z pieczywem, kiełbaskami pepperoni, pomidorami.
- Przepis pochodzi z książki "Grzyby".