Miodowe gęsie piersi w piwnym sosie
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Gęsina znakomicie smakuje przełamana słodkim smakiem miodu. Proponujemy więc miodowe gęsie piersi w piwnym sosie. To danie zachwyci każdego smakosza.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi gęsiej
- 300 ml ciemnego piwa
- 30 g suszonych jabłek
- 5 łyżek miodu
- cytryna
- 100 ml oleju
- sól i pieprz
- 1 łyżka majeranku
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę umyć i sparzyć, pokroić w cienkie plasterki. 3 łyżki miodu utrzeć z olejem i majerankiem, mielonym zielem angielskim i pieprzem. Dodać cytrynę i sól. Marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na noc.
- Następnego dnia mięso przełożyć do brytfanny i piec 40 min w temperaturze 170 st.C.
- Upieczoną pierś wyjąć z brytfanny, a do powstałego sosu wlać piwo, resztę miodu i suszone jabłka. Dusić 10 min.
- Gęś podawać polaną sosem.