Słodkie ziemniaki nadziewane mielonym mięsem

Słodkie ziemniaki nadziewane mielonym mięsem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodkie ziemniaki z mięsnym farszem to pyszne danie obiadowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słodkie ziemniaki nadziewane mielonym mięsem to doskonałe danie główne lub przekąska. Możecie użyć więcej mięsa i nadziewać ziemniaki z naddatkiem. Można również posypać je startym serem, co zwiększa ich wartość odżywczą, ale także kaloryczność. 

Składniki

  • 4 słodkie ziemniaki, około 1 kg

  • 1 pęczek cebuli ze szczypiorkiem

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku

  • sól i pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować lub upiec. Naciąć wzdłuż skórkę i usunąć za pomocą łyżki nieco miąższu. Miąższ zachować.

  • Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, cebulę i połowę szczypiorku smażyć do zeszklenia. Dodać mięso i czosnek, smażyć do zrumienia. Dodać posiekany miąższ ziemniaka. Przyprawić kminem, solą i pieprzem.

  • Farszem napełnić ziemniaki.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 20 minut.

  • Przed podaniem posypać zielonym szczypiorkiem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4