Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi: pomysłowy przepis na rodzinny obiad

Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi: pomysłowy przepis na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi to sycące danie dla całej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kurczak nadziewany ryżem z rodzynkami to pyszne danie kuchni greckiej. Wilgotne nadzienie nadaje kurczakowi niezwykłej soczystości. Tak przygotowany kurczak wystarczy dla 6 głodnych smakoszy. 

Składniki

  • 1 duży kurczak o wadze około 1,5 kg

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 4 łyżki masła

  • 1 cebula

  • 1 szklanka ryżu, jaśminowego lub brązowego

  • 0,25 szklanki rodzynek sułtańskich

  • 0,25 szklanki orzeszków piniowych (opcjonalnie)

  • 1 łyżka listków melisy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać piekarnik do 190°C.

  • Kurczaka umyć i osuszyć. Przyprawić 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu.

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu do zeszklenia, czyli przez jakieś 3-5 minut.

  • Dodać suchy ryż, rodzynki, orzeszki piniowe i natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Wlać 2,25 szklanki wody, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.

  • Wnętrze kurczaka napełnić ryżem. Pozostałe nadzienie ułożyć w posmarowanej masłem brytfannie. Na wierzchu ułożyć kurczaka.

  • Kurczaka wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny.

  • Podawać kurczaka podzielonego na kawałki razem z nadzieniem, posypanego listkami melisy.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5