Jakie kieliszki do jakich trunków?

Jakie kieliszki do jakich trunków?

Autor Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Jakie kieliszki podać do wina, jakie do koniaku, jakie do wódki?

Jakie kieliszki podać do wina białego, a jakie do czerwonego? W czym serwować koniak, w czym nalewki czy wódkę? Przy braku doświadczenia może sprawiać kłopot podanie odpowiednich kieliszków i szklanek do różnych trunków, a szczególnie do wina. Sprawdź, jakie szkło dobrać do poszczególnych rodzajów alkoholi.

Jakie kieliszki do czego?

Kieliszki „bombki” podaje się do win burgundzkich (duże do wina czerwonego, mniejsze do białego).

Kieliszki w kształcie tulipana (z „talią” pośrodku i rozszerzającego się u góry) podaje się do win prowansalskich.

Kieliszki na wysokiej i smukłej nóżce z szeroką rozdętą bombką – do win alzackich i białych.

Kieliszki na nóżce rozdętej z kulką lub tulipanem pod kielichem – do win czerwonych z regionu Loary.

Kieliszki na wysokiej nóżce z prostą czarką – do win białych z okręgu Anjou.

Kieliszki na niskiej nóżce o bombiastej czarce – do win z doliny Rodanu.

Kieliszki z czarkami rozszerzającymi się na górze Francuzi zalecają podawać do win popularnych (czyli po naszemu do lekkich win obiadowych).

Kieliszki o bardzo wysokiej czarce przeznaczone są do szampana (płaskie szampanki według szkoły francuskiej uchodzą za przestarzałe).

Duże kieliszki służą do podawania wody.

Kieliszki - jakie szkło postawić przy podstawowej zastawie?

Nie trzeba na stole wystawiać wszystkich kieliszków i szklanek przy każdym nakryciu. Najlepiej ustawić kieliszek do wody i do wina, które będziemy serwować na początku. W trakcie przyjęcia można kieliszki wymienić.

W przypadku przyjęć z bufetem, kieliszki ustawia się tematycznie rzędami w pobliżu potraw, czyli obok śledzia – kieliszki do wódki, obok ryb – kieliszki do białego wina, a obok mięsa – do czerwonego.

Drinki podaje się zawsze w szklankach, których kształty mogą być dowolne.

Do koniaków przeznaczone są małe kieliszki w kształcie bombek, na krótkich nóżkach.

Do piwa podaje się wysokie szklanki lub kufle.