Piana z białek - jak perfekcyjnie ubić białka?

Piana z białek - jak perfekcyjnie ubić białka?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Co zrobić, aby piana z białek była puszysta i nie opadała?

Idealna piana z białek była do tej pory tylko marzeniem? Z pomocą naszych wskazówek perfekcyjnie ubite białka nie będą stanowić najmniejszego problemu.

Jak ubić idealną pianę z białek?

Idealnie ubite białka to nie kwestia kucharskiego talentu, ale wiedzy. Jeśli chcesz osiągnąć idealną pianę (to znaczy taką, która po odwróceniu pojemnika, w którym się znajduje, nie wypada) powinieneś pamiętać o kilku ważnych rzeczach:

  • pojemnik, jak również akcesoria do ubijania piany powinny być idealnie czyste i suche. Powłoka z tłuszczu, czy pozostałości piany po zmywaniu nie tylko zmienią smak piany, ale również utrudnią osiągnięcie perfekcyjnie sztywnej konsystencji.

  • jajka, których używasz do zrobienia piany powinny być schłodzone. Takie jajka będą ubijały się dużo sprawniej, niż te w temperaturze pokojowej.

  • jeśli zależy ci na naprawdę sztywnej i trwałej konsystencji możesz dodać do białek kilka kropel cytryny, odrobinę cukru pudru lub soli. Sprawią, że jajka będą ubijały się szybciej, a piana będzie bardziej trwała.

  • białka, w których znajdzie się nawet mała ilość żółtka nie będą się ubijać. Szczególnie uważaj podczas oddzielania białka od żółtek.

  • aby przyspieszyć ubijanie się jajek możesz nieco schłodzić naczynie, w którym będziesz je miksować. Dzięki temu ubijanie będzie kosztować cię mniej energii.

  • przy wyborze narzędzi do ubijania (trzepaczka, mikser) nie sugeruj się sugestiami szefów kuchni, jakoby jedynie trzepaczką dawało się osiągnąć prawdziwe sztywną pianę - jeśli ten sposób ubijania jest dla ciebie zbyt kłopotliwy, bez obaw o jakość piany, możesz wybrać elektryczny mikser.