Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka to pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, wpisujący się w trend zero waste. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
SKŁADNIKI
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 jajko
- 100 g tuńczyka w sosie własnym
- 100 g białej fasoli z puszki
- 1 cebula
- kilka łodyg szczypiorku
- 1 łyżka oliwy/oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki rozdrobnić w prasce, dodać do nich tuńczyka, fasolę, posiekaną cebulę, przyprawy, jajko, szczypiorek i wszystko wymieszać.
- Placek usmażyć na gorącym tłuszczu około 8 minut na jednej stronie.
- Za pomocą talerza przerzucić placek na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut.