Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Pierś z indyka w buraczkach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE podana z ryżem i sałatką z sosem jogurtowym to świetnie zbilansowany posiłek dla dbających o właściwe odżywianie. Porcja dostarcza 290 kcal. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej "Dietosfera".

Składniki

  • 100 g piersi z indyka

  • 1/2 buraka

  • 1 łyżeczka masła

  • 30 g suchego ryżu basmatii

  • 2 liście sałaty masłowej

  • 1/3 pomidora

  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

  • suszone zioła prowansalskie

  • czosnek w proszku, papryka słodka

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować  wg przepisu na opakowaniu. Pierś indyka doprawić i dusić na maśle.

  • W garnku ugotować do miękkości buraka. Zblendować go, doprawić do smaku i nałożyć na gotowe mięso.

  • Podawać z ryżem i sałatką.

  • Sałatka: liście sałaty porwać. Ułożyć na nich pomidora pokrojonego w ćwiartki i polać sosem.

  • Sos: Wszystkie przyprawy wymieszać energicznie z jogurtem.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5