Śledź po śląsku - przepis na smażonego śledzia w marynacie
Śledź po śląsku to smażony śledź marynowany w kwaśnej zalewie. W okresie postu tak przygotowane śledzie w marynacie podaje się do ziemniaków w mundurkach lub kromki chleba, jako danie obiadowe. Podajemy przepis na rewelacyjne śledzie po śląsku!
Te tak zupełnie inne w smaku niż tradycyjnie przygotowywane śledzie na Wigilię, podaję się także na uroczystą kolację. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śledzia po śląsku, najbliższe święta to najlepsza okazja, by w końcu odważyć się na ten kulinarny eksperyment. A jeśli nie możecie doczekać się Świąt, spróbujcie smażonych i marynowanych śledzie już dzisiaj.
Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi: śledzie po grecku, śledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowym, śledzie smażone, śledzie smażone w cieście piwnym.
SKŁADNIKI
- 4 świeże całe śledzie lub 8 filetów
- mąka
- 1/2 szklanki octu (10%)
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- cukier, sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże filety śledziowe osuszamy i lekko solimy. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj). Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron.
- Teraz czas na marynatę. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy ocet, łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz wszystkie przyprawy. Całość zagotowujemy.
- Usmażone śledzie układamy w szklanym naczyniu i zalewamy marynatą, przykrywamy naczynie.
- Zanim będzie można je jeść, śledzie po śląsku powinny postać w chłodnym miejscu przez minimum 3 dni.