Przepis na Wigilię: karp zapiekany z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Karp króluje na wigilijnych stołach: smażony, w galarecie, po żydowsku. My dorzucamy rewelacyjny przepis na karpia z pieczarkami. Proste i smaczne wigilijne danie, przy którego przygotowywaniu nie spędzisz całego dnia. Spróbuj, jak smakuje wigilijny karp zapiekany z grzybami według sprawdzonej receptury. Oto sposób przygotowania.
Sprawdź także:
Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?
Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie
Karp smażony w sosie jogurtowym
Karp po polsku - tradycyjny przepis na karpia na szaro
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia dokładnie oczyścić, umyć, podzielić na dzwonka. Przyprawić, polać sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
- W tym czasie umyć, oczyścić i pokroić w plasterki pieczarki. Podsmażyć je wraz z pokrojoną drobno cebulą.
- W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem położyć dzwonka karpia, przykryć je pieczarkami z cebulą i zapiekać ok. 40 min.