Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis
2021-03-29
średni
70 min
4
Barszcz czerwony na domowym zakwasie to tradycyjna i bardzo zdrowa potrawa. Jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać, należy tylko pamiętać o dobrej organizacji czasu podczas świątecznych przygotowań.
Polecamy również kilka innych przepisów na świąteczne barszcze:
Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis
Barszcz wigilijny Magdy Gessler
Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
SKŁADNIKI
- Składniki na zakwas:
- 1 kg małych buraków ćwikłowych
- 2 litry wody
- 3 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- skórka razowego chleba
- Składniki na barszcz:
- 1,5 litra wody
- 0,5 kg buraków
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 grzybów suszonych
- pół litra kwasu z buraków
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie zakwasu: obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą.
- Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę.
- Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek.
- Barszcz na zakwasie: obrane warzywa (bez buraków) wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotować w garnku z wodą.
- Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
- Dodać buraki do wywaru po ok. 20 min. Nie przykrywać garnka pokrywką. Dzięki temu barszcz nie traci klarownego, czerwonego koloru. Gotować kolejne 20 min.
- Doprawić barszcz do smaku, zagotować. Zupę odstawić na około pół godziny. Po tym czasie przecedzić barszcz do innego garnka.
- Dolać kwas z buraków i wymieszać. Nie gotować!