Śledź na ciepło po skandynawsku

2021-03-29
Sledź na ciepło po skandynawsku
Autor: Shutterstock W Skandynawii prawdziwym rarytasem są śledzie pieczone w całości razem z głowami
łatwy
40 min
4

Śledzie są również bardzo dobre w wersji na ciepło. Są to tak zwane śledzie po skandynawsku. Zapieka się je w piekarniku pod pierzynką sosu śmietanowo-chrzanowego. Miękkie, delikatne i kruche śledzie na ciepło to prawdziwe niebo w gębie, w dodatku przyrządza się je bardzo łatwo. Oto przepis na wyśmienite śledzie po skandynawsku. 

 

Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi: śledzie po greckuśledzie smażoneśledzie smażone w cieście piwnym.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych śledzi lub 80 dag filetów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżka masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety (albo odfiletowane śledzie) skrapiamy cytryną. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj). Po kilkunastu minutach lekko solimy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy rybę.
  • Przygotowujemy sos do polania, czyli śmietanę mieszamy z chrzanem i ketchupem. Polewamy ruloniki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 30 minut.
  • Śledzie po skandynawsku na ciepło podaje się z ziemniakami i zieloną sałatą.