Pyszny mintaj w śmietanowym sosie: zachwytom nie będzie końca
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mintaj duszony w śmietanowym sosie to pyszne danie, które z łatwością przygotujesz z filetu rybnego. Można użyć zarówno ryby świeżej, jak i mrożonej. Mintaj duszony w sosie z dodatkiem czosnku jest tak dobry, że palce lizać.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mintaja Zobacz także: Mintaj pieczony w folii - łatwy przepis
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- 3 łyżki oleju
- 400 g śmietany 30% tłuszczu
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę posypać przyprawą i odstawić na 30 minut.
- Śmietanę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Rybę oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Wlać śmietanę, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki