Pyszny mintaj w śmietanowym sosie: zachwytom nie będzie końca

2021-03-29
Pyszny mintaj w śmietanowym sosie: zachwytom nie będzie końca
Autor: Shutterstock Rybę w sosie można posypać tartym serem i lekko zapiec
łatwy
30 min
4

Mintaj duszony w śmietanowym sosie to pyszne danie, które z łatwością przygotujesz z filetu rybnego. Można użyć zarówno ryby świeżej, jak i mrożonej. Mintaj duszony w sosie z dodatkiem czosnku jest tak dobry, że palce lizać. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mintaja Zobacz także: Mintaj pieczony w folii - łatwy przepis
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 3 łyżki oleju
  • 400 g śmietany 30% tłuszczu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę posypać przyprawą i odstawić na 30 minut.
  • Śmietanę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Rybę oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Wlać śmietanę, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki