Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Wypróbuj ten niezawodny przepis na zapiekankę z karpia
Co roku obiecujemy sobie, że kupimy mniej, ale wychodzi jak zwykle... Jeśli w lodówce zalega ci jeszcze karp smażony, warto go wykorzystać do przyrządzenia smacznej zapiekanki. Wypróbuj nasz przepis na prostą i szybką rybę z brokułami!
Karp smażony - co można z niego zrobić?
Jednym z najprostszych i najszybszych sposobów jest zamarynowanie smażonych kawałków ryby w octowej, łagodnej zalewie z dodatkiem cebuli. Otrzymamy w taki sposób smaczną i niepsującą się zakąskę. Jeśli jednak mamy niezbyt wielką ilość usmażonej ryby, zbyt mało by nakarmić rodzinę, lub nie przepadamy za rybami w occie, możemy wykorzystać smażonego karpia do przygotowania pysznej zapiekanki. W naszym przepisie zapiekamy karpia z ziemniakami i innymi warzywami, ale sprawdzi się też zapiekanka z makaronem. Jedyną niedogodnością w przygotowaniu tego dania jest konieczność pozbawienia ryby ości. Jednak jest to dużo łatwiejsze po usmażeniu karpia.
Polecamy również inne przepisy na smażonego karpia:
Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz,
Karp smażony - tradycyjny polski przepis
Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.
Sprawdź także >>> Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?
SKŁADNIKI
- pół kilo puree z ziemniaków z masłem
- pół kilo smażonego karpia (bez ości)
- szklanka mleka
- 220 g mąki
- 1 brokuł
- 150 g masła
- papryka (czerwona lub zielona)
- bułka tarta
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Puree mieszamy z karpiem, dodajemy pół szklanki mleka, 50 g masła i 100 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, tak aby dobrze się ze sobą połączyły.
- Brokuły dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy na drobne paseczki.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem, dno i boki obsypujemy bułką tartą.
- Puree z rybą wkładamy do formy o obsypujemy wcześniej przygotowanymi warzywami.
- Z pozostałego mleka, masła, mąki i przypraw robimy zasmażkę i polewamy całość.
- Wkładamy danie na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Podajemy póki gorące!