Wołowina duszona z pigwą

Wołowina duszona z pigwą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mięso przesiąknięte aromatem kwaskowej i orzeźwiającej pigwy - wołowina duszona z pigwą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Połączenie smaków może wydawać się nieco oryginalne, ale jest warte wypróbowania. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeżych owoców pigwy jest pod dostatkiem. Nasza propozycja to stek wołowy duszony z pigwą.

Składniki

  • pół kg wołowiny (na przykład stek)

  • 2 łyżki masła

  • pół kg pigwy

  • szklanka wody

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w krążki o zrumienić na maśle.

  • Pigwę umyć, pokroić w plasterki, usunąć gniazda nasienne.

  • Mięso przełożyć do rondla, przekładając plasterkami pigwy.

  • Całość posypać cukrem, posolić, popieprzyć, a następnie dodać masło i zalać wodą.

  • Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 h.

Ocena: 4,1