Roladki z karkówki: przepis na zrazy zawijane ze schabu karkowego
2021-12-13
średni
30 min
4
Roladki z karkówki wieprzowej pasują na obiad rodzinny, także świąteczny. Zrazy zawijane ze schabu karkowego są łatwe w przygotowaniu i pysznie smakują. Dodatki: plaster gotowanej szynki, musztarda i kiszony ogórek dodają mięsu smaku i aromatu. Tak przygotowana karkówka zamienia się w eleganckie danie.
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowego schabu karkowego lub 6-8 gotowych kotletów
- musztarda sarepska lub delikatesowa
- 6-8 plastrów gotowanej szynku lub parzonego boczku
- 2 kiszone ogórki
- 1-2 kawałki papryki konserwowej
- 0,5 l gorącej wody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na 6-8 plastrów. Następnie każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na dość cienkie kotlety. Nie należy przesadzać, aby nie przerwać włókien mięsa.
- Kiszone ogórki pokroić wzdłuż na paski.
- Na rozbitym plastrze karkówki rozsmarować łyżeczkę musztardy. Następnie położyć plaster szynki lub parzonego boczku. Z brzegu ułożyć po paseczku ogórka i starannie zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z pozostałymi roladkami. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem, tak aby nie rozpadły się podczas duszenia.
- W rondlu lub głębokiej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć roladki ze wszystkich stron.
- Smażyć bez przykrycia, aż odparują soki, które puściło mięso. Resztki sosu powinny się mocno zrumienić.
- Następnie dodać wodę. Patelnię przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż karkówka będzie miękka, czyli około 30-40 minut. W trakcie duszenia mięsa uzupełniać płyn w miarę jego ubywania.
- Gotowe roladki zdjąć z patelni. Mieszaniną mąki i wody zagęścić sos, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Roladki podawać z kaszą jaglaną lub kaszą gryczaną obficie polaną sosem powstałym podczas duszenia. Nieodzownym dodatkiem są kiszone ogórki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne