Przepis na kurczaka w majeranku: danie z diety Dukana

2021-03-29
dieta-dukana-przepis-na-kurczaka-w-majeranku.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ponieważ w diecie Dukana liczba składników, jakie można jeść, jest ograniczona, ważne jest urozmaicenie w przyprawianiu dań z nich przygotowanych
łatwy
20 min
4

Kurczak w majeranku to pyszna alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Dieta Dukana jest bardzo restrykcyjna. Szczególnie jej pierwsza faza wymaga dużego samozaparcia i skrupulatnego dobierania składników potraw. Dlatego też każdy pomysł na urozmaicenie potraw diety Dukana jest mile widziany.

W pierwszej fazie diety Dukana danie sprawdza się wyśmienicie, a w następnych fazach możesz je urozmaicić, dodając mizerię lub surówkę z kiszonej kapusty.

SKŁADNIKI

  • 2 nogi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwierć kostki rosołowej
  • mały jogurt naturalny
  • majeranek suszony
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wykonywanie dania rozpoczynamy od posiekania czosnku. Następnie ucieramy go z solą i nacieramy nim nogi kurczaka, które wcześniej pozbawiamy skóry. Później obsypujemy je obficie suszonym majerankiem i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny – im dłużej tym lepiej.
  • Ćwiartkę kostki rosołowej rozpuszczamy w 100 ml wody.
  • Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na natłuszczoną patelnię i szybko przesmażamy – aby zamknąć pory w mięsie.
  • Do podsmażonego kurczaka dolewamy wodę z rosołem i dusimy pod przykryciem, aż płyn częściowo wyparuje, a kurczak nie będzie surowy.
  • Pod sam koniec dodajemy osolony jogurt naturalny, uważając, by się nie ściął (należy zmniejszyć ogień).
  • Kiedy całość się zagotuje, można wyjąć kurczaka i podawać.