Przepis na kurczaka w majeranku: danie z diety Dukana

Przepis na kurczaka w majeranku: danie z diety Dukana

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ponieważ w diecie Dukana liczba składników, jakie można jeść, jest ograniczona, ważne jest urozmaicenie w przyprawianiu dań z nich przygotowanych

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kurczak w majeranku to pyszna alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Dieta Dukana jest bardzo restrykcyjna. Szczególnie jej pierwsza faza wymaga dużego samozaparcia i skrupulatnego dobierania składników potraw. Dlatego też każdy pomysł na urozmaicenie potraw diety Dukana jest mile widziany.

Składniki

  • 2 nogi z kurczaka

  • 2 ząbki czosnku

  • ćwierć kostki rosołowej

  • mały jogurt naturalny

  • majeranek suszony

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wykonywanie dania rozpoczynamy od posiekania czosnku. Następnie ucieramy go z solą i nacieramy nim nogi kurczaka, które wcześniej pozbawiamy skóry. Później obsypujemy je obficie suszonym majerankiem i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny – im dłużej tym lepiej.

  • Ćwiartkę kostki rosołowej rozpuszczamy w 100 ml wody.

  • Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na natłuszczoną patelnię i szybko przesmażamy – aby zamknąć pory w mięsie.

  • Do podsmażonego kurczaka dolewamy wodę z rosołem i dusimy pod przykryciem, aż płyn częściowo wyparuje, a kurczak nie będzie surowy.

  • Pod sam koniec dodajemy osolony jogurt naturalny, uważając, by się nie ściął (należy zmniejszyć ogień).

  • Kiedy całość się zagotuje, można wyjąć kurczaka i podawać.

W pierwszej fazie diety Dukana danie sprawdza się wyśmienicie, a w następnych fazach możesz je urozmaicić, dodając mizerię lub surówkę z kiszonej kapusty.

Ocena: 0