Pierś kurczaka pieczona w boczku z marchewką, groszkiem i szparagami

Pierś kurczaka pieczona w boczku z marchewką, groszkiem i szparagami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pierś kurczak pieczona w boczku z młodymi warzywami to pełnowartościowy posiłek. Piersi z kurczaka zyskują na smaku podczas pieczenia w boczku

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś z kurczaka pieczona w boczku z sezonowymi warzywami to doskonały pomysł na obiad w ciepły dzień. Nie wymaga wiele pracy, a danie jest efektowne. Dodatek boczku ożywia smak piersi z kurczaka i sprawia, że mimo pieczenia mięso pozostaje soczyste.

Składniki

  • 3 podwójne piersi kurczaka

  • 12 plasterków boczku

  • 4 marchewki

  • mrożony groszek cukrowy

  • szparagi z puszki

  • por

  • olej

  • mąka

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każdą z piersi podziel na 4 porcje. Kurczaka przypraw, natrzyj solą i pieprzem. Owiń plasterkami boczku.

  • Marchewkę pokrój w słupki. Szparagi przekrój na połówki. Por pokrój w krążki.  Marchewkę ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj maksymalnie przez 5 minut.

  • Dodaj do garnka por i groszek. Gotuj przez kolejne 5 minut. Na około 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć do garnka także szparagi.

  • Mięso usmaż na oleju - obsmaż z każdej strony (mniej więcej po 4-5 minut na każdą stronę). Po tym czasie wstaw kurczaka do piekarnika - rozgrzej go wcześniej do temperatury 180 stopni C. Piecz maksymalnie przez 10 minut.

Ocena: 5