Pieczeń zbójnicka z szynki wieprzowej z wątróbką i jabłkiem

Pieczeń zbójnicka z szynki wieprzowej z wątróbką i jabłkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń zbójecka z szynki z zaskakującym wnętrzem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pieczeń zbójecka z szynki wieprzowej, wypełniona wątróbką drobiową i smażonym jabłkiem. Najlepiej podawać ją z puree ziemniaczanym i sałatką z kiszonych ogórków.

Składniki

  • 1 kg szynki

  • 2 jabłka

  • 150 g wędzonego boczku

  • pół kg wątróbki drobiowej

  • cebula

  • jajko

  • bułka tarta

  • ząbek czosnku

  • 3 łyżeczki majeranku

  • szczypta ostrej papryki w proszku

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbki drobiowe umyj i osusz. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

  • Na patelnię na której smażyła się wątróbka wrzuć umyte, obrane i pokrojone na części jabłko, przypraw pieprzem i majerankiem.

  • Szynkę i boczek zmielić w maszynce do mięsa, dodać posiekaną  cebulę i czosnek, jajko i resztę przypraw.

  • Mięso wyrobić na gładką masę i ułożyć warstwę na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia.

  • Na mięsie ułożyć drobiowe wątróbki oraz usmażone jabłka i przykryć kolejną warstwa mięsa.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.

Ocena: 0