Musaka z kalafiorem: oryginalny przepis kuchni tureckiej

Musaka z kalafiorem: oryginalny przepis kuchni tureckiej

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Musakka z kalafiorem - tureckie danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Musaka z kalafiorem to danie przygotowywane zimą w rejonie morze Egejskiego. Można podawać je z pilawem i jogurtem. Jest zdrowa alternatywa dla ciężkich dań mięsnych. W wersji wegetariańskiej lub dla urozmaicenia, zamiast mięsa możemy użyć zielonej soczewicy.

Składniki

  • duży kalafior

  • 250 g mielonego mięsa

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2 łyżeczki masła lub margaryny

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

  • 200 ml wody

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mielone mięso i pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle przez 8-10 minut.

  • Dodajemy przecier pomidorowy, ciepłą wodę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

  • Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

  • Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki.

  • Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy mięsną masą.

  • Pieczemy przez 30 minut w piekarniku w temp. 200ºC.

  • Podajemy na gorąco z kaszą bulgur.

Zamiast mięsa mielonego można użyć zieloną soczewicę (pamiętajmy, że trzeba ją wcześniej namoczyć).

Ocena: 0