Kurczak marynowany w miodzie - łatwy przepis

2021-03-29
Marta Balko
kurczak-marynowany-w-miodzie-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Miód dodaje smaku mięsu kurczaka.
łatwy
15 min
4

Nie masz pomysłu na obiad? Masz kurczaka i nie wiesz jak go oryginalnie przyrządzić? Zaserwuj rodzinie miodowego kurczaka. Oto sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 8 pałek z kurczaka
  • 70 ml sosu sojowego
  • 50 ml miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka pokrojonego imbiru
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  • Pałki kurczaka włożyć do miski, następnie zalać marynatą, dokładnie wymieszać, a potem odstawić co najmniej na kilka godzin do lodówki.
  • Tak zabejcowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
  • Następnie wstawić na 1,5 godziny do piekarnika, rozgrzanego do temperatury około 180 stopni. Jeśli mięso za bardzo się zarumieni, przykryć je folią aluminiową.
Marta Balko