Filet z kurczaka z morelami: mięso i owoce - sprawdzony zestaw
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Filet z kurczaka z moreli to sprawdzony zestaw, który niezmiennie zachwyca smakoszy. Najczęściej z moreli przygotowujemy desery, robimy dżemy lub desery. Ale te pyszne owoce, najsmaczniejsze właśnie w sierpniu, możemy wykorzystać do obiadowych dań, takich jak pieczony kurczak.
Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami
Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu
Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym
Jogurtowa owsianka z kiwi i suszonymi morelami
SKŁADNIKI
- 4 filety z kurczaka,
- 1 opakowanie serka typu camembert,
- kila sztuk moreli,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Flety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, cienko rozbić i oprószyć pieprzem i solą.
- Morele umyć, przekroić na pól i usunąć pestki.
- Ser pokroić w plastry.
- Na każdym płacie mięsa położyć 2 plasterki sera i 2 połówki moreli.
- Zawinąć brzegi do środka złożyć, posolić.
- Obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni na oleju z obu stron.
- Pod koniec smażenia dodać na patelnie pozostałe morele i smażyć po 1 minucie z każdej strony.
- Przykryć i dusić około 10 minut.