Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek: przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie

2021-03-29
Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek: przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie
Autor: Shutterstock Smaczne i pożywne kotlety z jajek i popularnych grzybów
łatwy
45 min
4

Kotlety z jajek i pieczarek wzbogacone o dodatek odżywczych ziół to przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie. Każdy bez trudu może przygotować jajeczne kotlety. Zarówno jajka, jak i pieczarki są łatwo dostępne. I nie są drogie. Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek to odżywce danie dla każdego. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 250-300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 4-6 łyżek tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane jajka obrać ze skorupek i posiekać drobno lub pociąć w malakserze w trybie pulsacyjnym. Przełożyć do miski. 
  • Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, usmażyć pieczarki. Gdy zredukują się o połowę i zbrązowieją, przełożyć do miski.
  • Dodać szczypiorek i przyprawy, roztrzepane jajka i tartą bułkę. Wymieszać na jednorodną masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać 2-4 łyżki przegotowanej wody.
  • Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju.