Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek: przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety z jajek i pieczarek wzbogacone o dodatek odżywczych ziół to przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie. Każdy bez trudu może przygotować jajeczne kotlety. Zarówno jajka, jak i pieczarki są łatwo dostępne. I nie są drogie. Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek to odżywce danie dla każdego.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 250-300 g pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 4-6 łyżek tartej bułki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane jajka obrać ze skorupek i posiekać drobno lub pociąć w malakserze w trybie pulsacyjnym. Przełożyć do miski.
- Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, usmażyć pieczarki. Gdy zredukują się o połowę i zbrązowieją, przełożyć do miski.
- Dodać szczypiorek i przyprawy, roztrzepane jajka i tartą bułkę. Wymieszać na jednorodną masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać 2-4 łyżki przegotowanej wody.
- Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju.