Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek: przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie

Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek: przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smaczne i pożywne kotlety z jajek i popularnych grzybów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z jajek i pieczarek wzbogacone o dodatek odżywczych ziół to przepis na wyjątkowo pyszne i sycące danie. Każdy bez trudu może przygotować jajeczne kotlety. Zarówno jajka, jak i pieczarki są łatwo dostępne. I nie są drogie. Ziołowe kotlety z jajek i pieczarek to odżywce danie dla każdego. 

Składniki

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

  • 250-300 g pieczarek

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju

  • 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżeczka tymianku 

  • 1 łyżeczka bazylii 

  • 4-6 łyżek tartej bułki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane jajka obrać ze skorupek i posiekać drobno lub pociąć w malakserze w trybie pulsacyjnym. Przełożyć do miski. 

  • Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, usmażyć pieczarki. Gdy zredukują się o połowę i zbrązowieją, przełożyć do miski.

  • Dodać szczypiorek i przyprawy, roztrzepane jajka i tartą bułkę. Wymieszać na jednorodną masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać 2-4 łyżki przegotowanej wody.

  • Z masy formować owalne kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1