Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu

2021-03-29
Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu
Autor: Shutterstock Ryż curry z morelami - doskonały orientalny sposób na przyrządzanie ryżu
łatwy
30 min
4

Ryż curry to orientalny sposób na przyrządzanie tego dodatku. By jednak ryż nie był za ostry, a także by jego smak był bardziej złożony i pasował do mocno przyprawionych mięs, warto go posłodzić miodem i dodać do kompozycji owoce - świeże lub suszone. Doda to całości niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami

Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym

Ser pleśniowy na boczku z morelą moczona w brandy

Pomiędzy poszczególnymi miodami istnieją spore różnice smakowe. Nie jest więc bez znaczenia, jakiego miodu użyjemy do przygotowywania potraw. Jasne, łagodne na ogół stosuje się do dań słodkich, natomiast ciemne, ostrzejsze, o wyrazistym smaku do potraw pikantnych, np. mięsnych. Trzeba pamiętać, że miód nie lubi wysokich temperatur i długiego gotowania, ponieważ wówczas traci swoje wartościowe składniki odżywcze. Dlatego najlepiej go dodawać pod koniec gotowania.

SKŁADNIKI

  • 250 g długoziarnistego ryżu
  • 200 g szalotek
  • 75 g masła
  • 400 g świeżych moreli
  • 2 łyżki łagodnego curry
  • 3 łyżki miodu
  • 40 g ziaren słonecznikowych
  • 20 g ziaren sezamowych
  • 3 gałązki melisy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować ryż.
  • Szalotki obrać z łupin i pociąć na ósemki.
  • Rozpuścić  masło, wrzucić szalotki i dusić je ok. 10 minut w przykrytym naczyniu. 
  • Z umytych moreli wyjąć pestki. Pokroić owoce na paski.
  • Dodać do cebulek i dusić przez 5 minut.
  • Potem posypać łyżką curry, dodać miód i lekko podgrzać.  
  • Następnie dodać do gorącego ryżu,  jeszcze raz doprawić curry, wymieszać i nakryć naczynie.
  • Pozostawić je na kilka minut.
  • Na patelni bez tłuszczu uprażyć ziarna słonecznika i sezamu.
  • Posypać nim ryż po wyłożeniu go na talerz. Przybrać danie listkami melisy.
  • Taki ryż może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięsa przyrządzonego na ostro.
Redakcja
więcej