Pomidory zapiekane z rozmarynem

Pomidory zapiekane z rozmarynem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pomidory zapiekane mają więcej likopenu niż surowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidory i zioła tworzą udane związki. Zapiekane pomidory ujawniają pełnię swojego smaku dostarczają też wiecej  likopenu niż surowe. Spróbuj więc pomidorów zapiekanych z rozmarynem!

Składniki

  • 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów

  • trzy ząbki czosnku

  • świeży rozmaryn - dwie, trzy gałązki

  • oliwa

  • przyprawy: sól, pieprz

  • 6 kawałków mozzarelli (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory umyj, od góry nakrój na krzyż (włóż palec, żeby ciut rozszerzyć otwór).

  • Posiekaj rozmaryn, czosnek, dodaj sól, pieprz, oliwę i dobrze zmieszaj (najlepiej w moździerzu, wtedy rozmaryn "puści" intensywny aromat).

  • Pomidory natrzyj z zewnątrz oliwą, do nacięć włóż rozmarynowy farsz (możesz dodać też kawałeczek mozzarelli).

  • Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Ocena: 0