Cukinia zapiekana z ziołami

2021-03-29
Cukinia zapiekana z ziołami
Autor: Shutterstock Cukinia zapiekana z ziołami
łatwy
30 min
4

Cukinia zapiekana z ziołami roztacza wokół stołu świeży aromat rozmarynu. Może stanowić osobne danie lub pojawić się na talerzu jako dodatek do mięsa.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży rozmaryn
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyj i przekrój wzdłuż, posyp solą i pieprzem.
  • Do żaroodpornego naczynia wlej odrobinę roztopionego masła.
  • Dno naczynia posyp posiekaną cebulą i czosnkiem, a następnie posiekaną natką i rozmarynem.
  • Cukinię ułóż na ziołach i skrop sokiem z cytryny. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika (180 stopni Celsjusza).
  • Piecz aż cukinia zmięknie, w tym czas i przygotuj sos ze śmietany i parmezanu.