Pulchne ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku - prosty przepis na drożdżowe z kruszonką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest łatwe do przygotowania, delikatne, o maślanym smaku. Łatwo je przygotować, doskonale smakuje i zawsze się udaje!
Buty damskie, męskie, dziecięce w promocyjnych cenach. Sprawdź rabaty na stronie eobuwie.pl promocje.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej np. luksusowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duży cukier wanilinowy
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 całe jajko i 3 żółtka jaj
- 3/4 kostki masła
- szklanka ciepłego mleka
- 2 saszetki suchych drożdży lub 45 gramów drożdży świeżych
- szczypta soli
- garść rodzynek
- czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej, a masło rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce na małej mocy.
- Jeśli zamierzasz przygotować ciasto na drożdżach suchych - wsyp je po prostu do mąki lub mleka w proszku. Gdy chcesz przygotować ciasto na drożdżach świeżych, przygotuj zaczyn. Odlej kilka łyżek ciepłego,ale nie gorącego, mleka z odmierzonej szklanki.Dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki, dobrze wymieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie zaczyn powinien urosnąć i się napowietrzyć.
- Całe jajko wbij do dużego naczynia, w którym będziesz wyrabiać ciasto. Dodaj żółtka z pozostałych trzech jajek. Białka zachowaj, możesz z nich zrobić domowe bezy.
- Do miski z jajkami dodaj resztę składników: szklankę ciepłego mleka, szklankę mleka w proszku (pełne, nieodtłuszczone), 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, 3/4 kostki rozpuszczonego masła, 4 szklanki mąki pszennej oraz rozczyn i szczyptę soli.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką hakową do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i zwarte i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Możesz dodać do ciasta rodzynki i/lub kandyzowaną skórkę pomarańczową, w zależności od upodobań.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia - przykryj je wilgotną ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce. Podczas wyrastania ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć objętość. gdy to się stanie, uderz pięścią w ciasto i wyjmij je z miski.
- Foremkę o wymiarach 20/28 cm wysmaruj masłem. Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię i odstaw na 30 minut do ostatniego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem lub posyp kruszonką.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół, przez około 45 minut. Po 40 minutach pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto już się upiekło. Jeśli wyjęty z ciasta patyczek jest suchy, wyłącz piekarnik, uchyl odrobinę jego drzwiczki. Po 15 minutach otwórz piekarnik i po chwili wyjmij ciasto.