Piernikowe ludziki: przepis na korzenne ciastka i doskonałą zabawę
2021-12-06
łatwy
60 min
4
Piernikowe ludziki to nie tylko doskonały przepis na bożonarodzeniowe łakocie. To także pomysł na wspaniałą zabawę z dziećmi pod choinką. Ładnie zapakowane postacie z piernika można podarować w prezencie gwiazdkowym. Dzięki nim Boże Narodzenie nasze pociechy będą kojarzyć z piernikowym aromatem i radosną twórczością.
Sprawdź również:
Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?
Polecamy również inne przepisy, które pomogą rozwinąć piernikową twórczość:
Kalendarz adwentowy z pierniczków
Chatka z piernika z lukrem i cynamonem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto na piernikowe ludziki:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 dag miodu naturalnego (chyba, że dziecko jest uczulone, wtedy zastąp go sztucznym)
- jajko
- ¾ szklanki cukru
- łyżka masła
- 1 opakowanie przyprawy do piernika, (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- Lukier do ozdoby piernikowych ludzików (kilka porad, które pomogą ci zrobić idealny lukier znajdziesz tutaj):
- 1 białko (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny, barwniki spożywcze, perełki cukrowe i inne gotowe ozdoby do ciast (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm.
- Dziecko niech wycina z niego piernikowe ludziki przy pomocy wykrawacza w kształcie ludzika.
- Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinajcie z niego ciastka, aż ciasto się skończy.
- Wycięte piernikowe ludziki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pamiętaj, by ciastek nie układać zbyt blisko siebie, ponieważ w czasie pieczenia trochę urosną.
- Teraz możesz ozdobić ciastka, wciskając w nie orzechy, pestki lub rodzynki.
- Jeśli piernikowe ludziki mają wisieć na choince, zrób w każdym dziurkę patyczkiem do szaszłyków. Po upieczeniu przez dziurkę przełożysz nitkę.
- Piecz pierniczki 15 min. w temperaturze 170 st. C.
- Kiedy pierniczki wystygną, można kontynuować ich ozdabianie. Zrób lukier, mieszając cukier puder z białkiem. Musi być dość gęsty.
- Jeśli chcesz, możesz podzielić lukier na części i każdą z nich wymieszać patyczkiem z różnymi barwnikami spożywczymi. Barwniki spożywcze można też zrobić samemu z popularnych produktów spożywczych. Sprawdź tutaj.
- Przełóż lukier do małego (jest bardziej poręczny) rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Można do tego celu użyć niedużej torebki foliowej z obciętym rogiem.
- Dziecko niech rysuje lukrem na pierniczkach twarze i guziki. Lukier może posłużyć jako klej, do którego przykleicie różne cukiernicze ozdoby: perełki cukrowe, drażetki czekoladowe w kolorowych polewach czy żelki.
- Gotowe pierniczki można przechowywać w szczelnym pudełku przez kilka tygodni. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?