Pierniczki kujawskie z miodem i rumem: jak zrobić? [sprawdzony przepis]

2021-04-01
Delfina
pierniczki-kujawskie-jak-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pierniczki kujawskie ozdobione lukrem można także powiesić na choince oraz stworzyć z nich dekorację stołu
łatwy
30 min
4

Pyszne pierniczki na Boże Narodzenie to smaczne słodkości, a także urocze dekoracje. W wielu domach piecze się pierniki - do powieszenia na choinkę i jedzenia. Tym razem podajemy przepis na smaczne pierniczki kujawskie z miodem i rumem - dobre, bo polskie!

Polecamy również inne, tradycyjne przepisy na świąteczne pierniki i pierniczki: Pierniczki toruńskie oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający.

Sprawdź także >>> Pierniczki - Świąteczny raj dla podniebienia

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki pszennej
  • łyżka smalcu
  • 25 dag miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kieliszek rumu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sproszkowanych goździków
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód połączyć ze smalcem i stopić.
  • Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ostudzonym miodem, dodać alkohol, przyprawy i orzechy.
  • Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm.
  • Wyciąć foremką większe i mniejsze kształty.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj. Ułożyć pierniczki na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować wodą (piórkiem lub pędzelkiem) i upiec.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. Gdy pierniczki wystygną, udekorować je lukrem.
  • Przechowywać w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj.
Delfina