Pierniczki kujawskie z miodem i rumem: jak zrobić? [sprawdzony przepis]
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Pyszne pierniczki na Boże Narodzenie to smaczne słodkości, a także urocze dekoracje. W wielu domach piecze się pierniki - do powieszenia na choinkę i jedzenia. Tym razem podajemy przepis na smaczne pierniczki kujawskie z miodem i rumem - dobre, bo polskie!
Polecamy również inne, tradycyjne przepisy na świąteczne pierniki i pierniczki: Pierniczki toruńskie oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający.
Sprawdź także >>> Pierniczki - Świąteczny raj dla podniebienia
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki pszennej
- łyżka smalcu
- 25 dag miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kieliszek rumu
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sproszkowanych goździków
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód połączyć ze smalcem i stopić.
- Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ostudzonym miodem, dodać alkohol, przyprawy i orzechy.
- Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 1 cm.
- Wyciąć foremką większe i mniejsze kształty. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj. Ułożyć pierniczki na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować wodą (piórkiem lub pędzelkiem) i upiec.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. Gdy pierniczki wystygną, udekorować je lukrem.
- Przechowywać w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach. Jak przechowywać świąteczne pierniczki? Sprawdź tutaj.