Z wycieczki do Maroka przywiozłam ten przepis. Ciasteczka ghriba rozpływają się w ustach

2025-12-05 12:27

Maroko słynie z bogatej i różnorodnej tradycji cukierniczej. Słodycze pochodzące z tego gorącego kraju są bardzo słodkie i aromatyczne. Na szczególne wyróżnienie zasługują ciasteczka migdałowe ghriba. Ten słodki wypiek podbije podniebienia nie tylko łasuchów. Nie trzeba jednak jechać aż do Maroka, aby ich spróbować. Z łatwością można zrobić je w domu. Poznajcie prosty przepis na wyborne marokańskie ciasteczka migdałowe ghriba.

marokańskie ciasteczka migdałowe ghriba

i

Autor: Tatiana Volgutova/ Shutterstock Z migdałów zrób pyszne ciasteczka. Marokański przepis zachwyca pod każdym względem.
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czym są ciasteczka ghriba?

Ghriba to rodzaj tradycyjnych, kruchych i delikatnych ciasteczek popularnych w Maroku i innych krajach Maghrebu. Ich cechą charakterystyczną jest popękana powierzchnia, która powstaje w czasie pieczenia. Ciasteczka są kruche i dominuje w nich smak migdałów. Istnieje kilka odmian ciasteczek, które różnią się od siebie składnikami. Ghriba są często przygotowywane i podawane podczas specjalnych okazji, takich jak wesela, święta religijne czy różne uroczystości rodzinne.

Z czego zrobić ciasteczka ghriba?

Chociaż przepis na te pyszne i kruche ciasteczka pochodzi z kuchni marokańskiej, nie trzeba jechać do tego kraju, aby ich spróbować. Z łatwością można przygotować je w domu bez konieczności dalekiej podróży. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przygotowania ciasteczek ghriba, są dostępne w naszych sklepach. Można je dostać przez cały rok.

Co jest potrzebne, aby przygotować marokańskie ciasteczka migdałowe ghriba? Lista składników nie jest długa. Znalazło się na niej sześć produktów. Warto pamiętać, aby zaopatrzyć się w większą ilość cukru pudru. To właśnie ten składnik sprawia, że ciasteczka prezentują się tak efektownie.

  • migdały
  • cukier puder
  • woda z kwiatu pomarańczy
  • jajka
  • masło
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić ciasteczka ghriba?

Marokański przepis na znakomite ciasteczka z migdałów nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe, ale wymaga trochę więcej czasu. Ciasteczka ghriba zawsze się udają i smakują wybornie. Idealnie sprawdzą się jako deser i słodka przekąska do kawy. Można upiec je na mikołajki i z okazji zbliżających się właśnie świąt Bożego Narodzenia. Zachwycą smakiem każdego. Ciasteczka są bezglutenowe, więc bez obaw mogą je jeść alergicy.

Jak więc upiec pełne migdałowego smaku marokańskie ciasteczka migdałowe? Przepis na ghriba jest łatwy i każdy może z niego skorzystać. Nawet ci, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu domowych słodkości, zrobią je na medal.

  • 1. krok – zalanie migdałów wrzątkiem i obranie ze skórki
  • 2. krok – zblendowanie migdałów z wodą pomarańczową
  • 3. krok – wymieszanie masy migdałowej z pozostałymi składnikami
  • 4. krok – uformowanie ciasteczek i obtoczenie ich w cukrze pudrze
  • 5. krok – upieczenie marokańskich ciasteczek migdałowych w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 700 g migdałów ze skórką
  • 140 g cukru pudru + do obtoczenia
  • 4 łyżki wody z kwiatu pomarańczy lub wody
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby znajdowały się pod jej powierzchnią. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i obrać ze skórki.
  • Migdały przełożyć do blendera i wlać wodę z kwiatu pomarańczy. Zmielić.
  • Zmielone migdały przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać roztopione masło i wsypać cukier oraz proszek do pieczenia. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w cukrze pudrze. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę między posiłkami.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...