Kalendarz adwentowy z pierniczków - jak zrobić? [WIDEO]
Nie możesz doczekać się Świąt Bożego Narodzenia? Marzą ci się pyszne wypieki udekorowane kolorowym lukrem? Jeśli tak, to możesz zrobić adwentowy kalendarz z pierniczków, dzięki któremu każdego kolejnego dnia wyczekiwania świąt, będziesz mogła poczuć ich wspaniały smak i wyjątkowy aromat. Polecamy również inne przepisy, które pomogą rozwinąć piernikową twórczość: Piernikowe ludziki, Choinki piernikowe oraz Chatka z piernika dekorowana małymi pierniczkami.
Spis treści
- Tradycja kalendarzy adwentowych
- Własnoręcznie zrobiony kalendarz
- Jak zrobić pierniczkowy kalendarz adwentowy?
Tradycja kalendarzy adwentowych
Od wielu lat w Polsce znana jest tradycja kalendarzy adwentowych. Najczęściej spotkać je można w postaci kartonikowych pudełeczek, które posiadają 24 okienka, w których ukryte są drobne prezenciki - małe zabawki, słodycze, albo kolejne fragmenty układanki. Dzięki nim, dzieciom o wiele łatwiej można przybliżyć tradycje bożonarodzeniowe oraz sprawić, że radość ze Świąt Bożego Narodzenia potrwa dłużej.
Własnoręcznie zrobiony kalendarz
Warto trochę się wysilić i samodzielne przygotować kalendarz adwentowy. Wspólne wypiekanie ciasteczek z najbliższymi nie tylko jest świetną zabawą, ale także pozwala zyskać pewność, że to co zjadamy nie posiada chemicznych dodatków.
Jak zrobić pierniczkowy kalendarz adwentowy?
Z gotowego ciasta na pierniki (przepis sprawdź tutaj), wykrawamy za pomocą foremek w ulubionym kształcie (można także zrobić ciasteczka w różnych kształtach) 24 pierniczki. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
Za pomocą ostrego szpikulca w każdym ciastku (na górze) robimy 2 dziurki takiej wielkości, aby można było swobodnie przecisnąć przez nie wstążkę.
Z pozostałego ciasta formujemy choinkę, na szczycie której robimy dziurkę.
Piernikowe ciasteczka i choinkę pieczemy tak długo, jak jest to podane w przepisie i odkładamy je do wystygnięcia.
Przez przestudzone ciastka przeplatamy wstążkę.
Aby zawiesić ciasteczka na choince, układamy je w taki sposób, w jaki mają wisieć, a następnie, za pomocą ostrego szpikulca, robimy dziurki, przepychając ostrze przez otwory w ciasteczkach i choinkowej podkładce.
Przywiązujemy za pomocą pociętej na małe kawałki wstążki ciasteczka do choinki.
Przygotowujemy lukier. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj.
Za pomocą lukru numerujemy ciasteczka od 1 do 24 i ozdabiamy cały kalendarz adwentowy.
Bierzemy dłuższy kawałek wstążki, przywiązujemy go do szczytu choinki i powstały wypiek wieszamy w wybranym miejscu.
Aby zjeść poszczególne ciastka wystarczy tylko odwiązać wstążkę przyczepioną do pierniczka przeznaczonego na dany dzień adwentu.
Sprawdź także >>> Domek z piernika ozdabiany słodyczami