Kruche ciasteczka piernikowe są przepyszne. Ich przygotowanie sprawi Wam ogromną radość. trudność: łatweczas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia 4 (blachy) x 15 minutilość: ok. 70 sztuk
Składniki na ciasto:⦁ 950 g mąki pszennej⦁ 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)⦁ 200 g cukru pudru⦁ 250 g miodu⦁ 3 żółtka⦁ 1 jajko⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia⦁ 40 g przyprawy do pierników⦁ ewentualnie 1 łyżka kakaoSkładniki na lukier:⦁ 2 szklanki cukru pudru⦁ 2 białka jajka⦁ ew. barwnik spożywczy
więcej...
foto: mat. pras. KASIA
Kruche ciasteczka piernikowe_1.jpg
Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj miód, kostkę do pieczenia Kasia, żółtka i jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.
więcej...
foto: mat. pras. KASIA
Kruche ciasteczka piernikowe_2.JPG
Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
więcej...
foto: mat. pras. KASIA
Kruche ciasteczka piernikowe_3.JPG
Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.
więcej...
foto: mat. pras. KASIA
Kruche ciasteczka piernikowe_4.JPG
Wycięte pierniczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
więcej...
foto: mat. pras. KASIA
Kruche ciasteczka piernikowe_pierniczki.JPG
Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego.