Wursty z Niemiec i Austrii pokonane. Najlepsza kiełbasa pochodzi z Polski
Taste Atlas właśnie opublikował najnowszy ranking. Tym razem użytkownicy wybrali najlepszą kiełbasę z Europy. Na pierwszym miejscu znalazła się polska wędzona kiełbasa, która pokonała wyroby z Niemiec, Szwajcarii i Austrii. W zestawieniu pojawiły się jeszcze trzy inne polskie kiełbasy.

Wędzona kiełbasa z Polski na pierwszym miejscu
Ranking Taste Atlas objął ponad sześćdziesiąt wyrobów z Europy. Pierwsze miejsce przypadło kiełbasie wędzonej, która produkowana jest w Polsce. Tradycja wyrabiania kiełbas w naszym kraju sięga XIV wieku. Wówczas przyrządzono kiełbasy z głównie z dziczyzny. Poddawano je wędzeniu, co nadawało wybornego smaku i stanowiło naturalny konserwant. Kiełbasa wędzona, która zajęła pierwsze miejsce w rankingu Taste Atlas, składa się z peklowanego mięsa wieprzowego doprawionego solą, pieprzem, czosnkiem i czasem majerankiem. Wytwarza się ją tradycyjną metodą. Surowa kiełbasa jest wędzona na zimno przez jeden do półtora dnia. Jest pyszna, aromatyczna i świetnie sprawdza się w różnych potrawach.
Na drugim miejscu w rankingu Taste Atlas uplasowała się niemiecka kiełbasa pochodząca z rejonu Norymbergi. Natomiast na trzeciej pozycji znalazła się kiełbasa grillowa z Turynu. Pierwszą dziesiątkę zamykają parówki z Czech.
Najlepsze polskie kiełbasy – ranking Taste Atlas
Oprócz polskiej wędzonej kiełbasy pojawiły się także inne polskie wyroby, które wyprzedziły wyroby z Niemiec, Austrii czy Węgier. Użytkownicy portalu docenili klasyczną kiełbasę polską, która znalazła się tuż za podium. Produkowana jest według tradycyjnej metody z wieprzowiny. W zestawieniu pojawiła się również polska kiełbasa wiejska wyrabiana z skrawków tłuszczu, mieszkanki mielonej wieprzowiny i cielęciny oraz przypraw. Poza pierwszą dziesiątką na liście uplasowała się klasyczna polska kaszanka.
Zobacz galerię i poznaj przepis na pyszny obiad z dodatkiem kiełbasy. Poniżej znajdziesz także quiz kulinarny o mięsie, a także kiełbasianą mapę Europy według Taste Atlas.