Ciasteczka księżycowe: przepis na chiński przysmak z okazji Święta Środka Jesieni
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Ciasteczka księżycowe to tradycyjny chiński przysmak z okazji Święta Środka Jesieni. Święto zgodnie z tradycją zawsze obchodzone jest piętnastego dnia ósmego miesiąca chińskiego kalendarza lunarnego, czyli zazwyczaj wypada w drugiej połowie naszego września. Trzydniowe obchody święta związane są z dawnym kalendarzem agrarnym i kultem bogini Chang’e. Oczywiście żadne rodzinne święto nie może obyć się bez słodkości, w tym wypadku specjalnie wypiekanych ciasteczek 月餅 yuebing.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 150 g gęstego syropu cukrowego typu golden syrup
- 45 g oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki wody wymieszanej z 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej i lekko podgrzanej
- 200 g mąki
- Na nadzienie fasolowe:
- 1,5 szklanki gotowanej fasoli adzuki
- 0,3 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju kokosowego
- oraz specjalna forma do ciasteczek księżycowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Syrop cukrowy wymieszać z olejem i wodą na jednolitą masę.
- Dodać mąkę i mieszać do uzyskania gęstego ciasta, które wyrabiać kolejno ręcznie przez kilka minut.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Fasola powinna być rozgotowana. Zblendować fasolę z cukrem. Dodać olej kokosowy i podgrzewać na średnim ogniu przez 5-7 minut. Fasola musi zgęstnieć. Ostudzić.
- Ciasto wyjąć z lodówki i zarobić. Podzielić na jednakowe kawałki. Z każdej uformować kulkę, a z niej placuszek.
- Na każdym placuszku ułożyć po sporej kulce nadzienia, owinąć ciastem, skleić i włożyć do foremki.
- Odcisnąć wzór i ułożyć ciasteczko na blasze.
- Blachę z gotowymi ciasteczkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 20 minut.