Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szybkie kruche ciasto z budyniem i wiśniami przygotowuje się tak szybko, że koniecznie trzeba je przygotować podczas sezonu na wiśnie. Poza sezonem można oczywiście użyć owoców mrożonych albo z syropu (po odsączeniu). Podajemy przepis na proste i szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem. Sprawdź, jak je przygotować.
Polecamy także:
Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
Placek wiśniowy z polewą śmietanową
„Piekielnie dobry placek z wiśniami” jak z Twin Peaks
Kruchy placek z wiśniami i bezą
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 l mleka
- cukier puder
- około 800 g wiśni
- 4 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte wiśnie osuszyć i usunąć pestki.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć w dłoniach. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie ugotować budyń.
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odkroić 1/3 masy, a resztą wylepić wysmarowaną masłem formę. Na ciasto wylać budyń, a na nim ułożyć wiśnie i posypać cukrem. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto piec około 40 minut.
- Po upieczeniu, gdy ciasto nieco przestygnie, posypać cukrem pudrem.