Śmietanowiec z galaretkami: przepis na ciasto na zimno

2023-07-12
Śmietanowiec z galaretkami: przepis na ciasto na zimno
Autor: Shutterstock Delikatny śmietanowiec z galaretkami, bez pieczenia
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Śmietanowiec z galaretką to pyszny deser na zimno przygotowany z tłustej śmietany gęsto nadzianej owocowymi galaretkami. Jeśli masę śmietanową wylejecie na biszkoptowy spód, śmietanowiec zamieni się w „ciasto” na zimno. Można śmietanowiec wzbogacić świeżymi owocami, wylać na wierzch dodatkową galaretkę. Taki deser doskonały jest na upalny dzień, ale najlepiej udaje się w chłodniejsze dni, gdy temperatura nie przeszkadza stężeć galaretce. 

Polecamy także przepis na Śmietanowca z owocami

SKŁADNIKI

  • 3 galaretki o różnym smaku i kolorze: pomarańczowa, wiśniowa, agrestowa
  • ok. 330 ml śmietany 30% lub 36% (z lodówki)
  • 500 g śmietany 18% lub jogurtu
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 6 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż w przepisie. Każdą galaretkę oddzielnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wylać do oddzielnych płaskich naczyń. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Po wystygnięciu galaretki wstawić do lodówki, aby stężały. Kiedy galaretki są gotowe, każdą z nich pokroić w kostkę.
  • Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do spęcznienia na około 5 minut.
    Po tym czasie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej (mieszać do całkowitego rozpuszczenia; żelatyny nie wolno zagotować, ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Odstawić do ostygnięcia.
  • Ciepłą, ale nie gorącą żelatynę zmiksować ze śmietaną 18%. Ubić śmietanę 30%, dodać do masy i wszystko razem wymieszać.
  • Następnie do masy śmietanowej dodać pokrojone galaretki i ponownie wszystko wymieszać.
  • Tak przygotowaną masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Deser wstawić do lodówki na około 3–4 godziny. 
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Redakcja
więcej