Owocowy śmietanowiec - ciasto na zimno. Jak zrobić? [PROSTY PRZEPIS]

Owocowy śmietanowiec - ciasto na zimno

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śmietanowiec to idealne ciasto na lato

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gdy na zewnątrz upał, czas się ochłodzić. Najlepiej na słodko! Podajemy prosty przepis na owocowy śmietanowiec z galaretką.

Polecamy także przepis na Śmietanowca z galaretkami

Składniki

  • 50 dag malin, porzeczek lub truskawek

  • szklanka mleka

  • 2 szklanki śmietany 18-proc.

  • 4 łyżeczki żelatyny

  • szklanka cukru

  • cukier waniliowy

  • puszka moreli lub brzoskwiń

  • 20 dag niedużych ciastek kruchych lub biszkoptów

  • galaretka owocowa, np. malinowa, porzeczkowa, cytrynowa, pomarańczowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę namocz w małej ilości wody. Następnie rozpuść w połowie szklanki gorącego mleka. Odstaw do ostygnięcia. Maliny, porzeczki lub truskawki zmiksuj, zostawiając kilka całych do dekoracji. Jeśli chcesz uzyskać gładkie owocowe puree bez ziarenek, przetrzyj zmiksowane owoce przez sito. Do pozostałego, zimnego mleka dodaj śmietanę, cukier, cukier waniliowy i zmiksowane owoce. Połącz z wystudzoną żelatyną. Okrągłą tortownicę wyłóż ciastkami. Nałóż tężejącą masę owocową. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Przygotuj galaretkę. Dodaj jednak połowę wody mniej, niż podano w przepisie na opakowaniu. Wyjmij ciasto z lodówki. Wyłóż na nim przygotowane całe owoce (morele lub brzoskwinie). Zalej zimną galaretką. Wstaw do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.

Ocena: 5