Ta babka z kisielem to kulinarna magia! Prosty przepis, wielki efekt

2025-04-11
mada
latwa-babka-z-kisielem-prosty-przepis.jpg
Autor: Shutterstock, Shutterstock Babka z dodatkiem kisielu to łatwe ciasto ucierane
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Babka z kisielem to jeden z tych przepisów, które zaskakują prostotą i smakiem. Dzięki dodatkowi kisielu ciasto zyskuje piękny kolor, lekko owocowy aromat i niezwykle puszystą strukturę. Babka kisielowa świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole – to deser idealny, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na długie pieczenie. Minimum składników, maksimum efektu!

Kolorowe ciasto z kisielem

Nie trzeba dużo czasu, aby przygotować tę bardzo prostą babkę kisielową. Jej nazwa pochodzi stąd, że jednym ze składników jest właśnie kisiel. Babka z dodatkiem kisielu może mieć intrygujące kolory - zależy jakiego kisielu użyjemy. Gdy wybierzemy taki z mocno czerwonych owoców - malinowy, truskawkowy lub wiśniowy, babka będzie różowa. A z dodatkiem kisielu o smaku agrestu czy kiwi - zazieleni się. Dzieciom na pewno to się spodoba. Babkę można też przełożyć lekkim kremem owocowym - to szybki sposób na torcik.

Polecamy też:

Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto

Bombowe ciasto z żelkami: kolorowe, zabawne, pyszne

Ciasto pastelowe z serka homogenizowanego - proste, pyszne i piękne

Więcej przepisów na łatwe babki znajdziesz w galerii poniżej

SKŁADNIKI

  • 4 całe jajka (średniej wielkości)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel w torebce
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach do ciasta
  • 1 masło roślinne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roślinne należy rozpuścić w małym rondelku i ostudzić.
  • Jajka wybijamy ze skorupek do miski, dodajemy cukier - ubijamy na puszystą, jasną masę.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, wszystko mieszamy.
  • Dodajemy kisiel z torebki i znów mieszamy. Na koniec dodajemy zapach do ciasta i rozpuszczone (i ostudzone) masło roślinne.
  • Wszystko należy dokładnie wymieszać i wylać do formy (małej tortownicy) posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  • Piec w ok. 180 st. C ok. 45 minut (do momentu, aż patyczek będzie suchy). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
mada