Babeczki malinowe z kruszonką - łatwy przepis

Babeczki malinowe z kruszonką - łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Słodkie maliny nadają rewelacyjny smak babeczkom. Maliny mogą być świeże, kupimy je niemal przez cały rok, ale też mrożone doskonale się sprawdzą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babeczki to jedne z bardziej popularnych deserów. Można przygotowywać je zarówno na słono, jak i na słodko. Przygotowaliśmy dla was przepis na słodkie babeczki malinowe z kruszonką. Te muffiny zrobicie bardzo szybko i łatwo! Są pyszne spróbujcie!

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • cukier waniliowy

  • 2 pojemniki jogurtu naturalnego (po 15 dag każdy)

  • 2 jaja

  • 10 dag masła

  • 15 dag malin

  • 2 łyżki płatków migdałowych

  • łyżeczka sody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku trzeba odłożyć składniki na kruszonkę. Z powyższych składników odłóż: 2 łyżki mąki, 4 łyżki cukru i 2 łyżki masła. Przygotowanie babeczek rozpocznij od stopienia pozostałej części masła, następnie odstaw je do ostudzenia. Pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę wsyp do miski. Jogurt połącz z jajkami. Następnie dodaj do tych składników ostudzone masło. Całość szybko wyrób i wsyp maliny. Delikatnie zamieszaj. Ciasto przełóż do foremek - jeżeli foremki są z papieru musisz umieścić je na specjalnej blasze z miejscami na takie foremki. Przygotowanie kruszonki do babeczek z malinami: z odłożonych wcześniej składników oraz z płatków migdałowych wyrób kruszonkę. Posyp nią przygotowane do pieczenia babeczki. Babeczki z malinami i kruszonką piecz w temperaturze 180oC przez 15-20 minut.

Poza składnikami spożywczymi, pamiętaj o przygotowaniu foremek na babeczki - mogą być takie jak do muffinków - papierowe, silikonowe lub inne. Ilość podanych składników wystarczy na około 12 babeczek z malinami i kruszonką.

Ocena: 0