Zapiekane truskawki - truskawki pod koglem-moglem - szybki deser
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Truskawki są smaczne zarówno na surowo, jak też zapiekane. Naszą propozycją są truskawki zapiekane pod koglem-moglem. Polecamy ten deser zwłaszcza tym, którym zostały żółtka po zrobieniu bezy.
Każdy z nas na pewno pamięta kogel-mogel. Ten niezapomniany deser naszego dzieciństwa już nie tak często gości na stołach naszych pociech. Oferta słodyczy jest teraz tak bogata, że mało komu chce się przyrządzać ten smakołyk w domu. Tym razem proponujemy truskawki zapiekane właśnie w koglu-moglu! Deser, choć jest dość kaloryczny, świetnie smakuje i do tego bardzo łatwo go przygotować. Wystarczą tylko truskawki (lub inne owoce) i żółtka utarte z cukrem i gotowe!
SKŁADNIKI
- ok 300 g truskawek
- 4-5 dużych żółtek
- 150 g cukru (najlepiej puder)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone truskawki oczyścić z szypułek. Tak przygotowane owoce pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Truskawki włożyć do małych, żaroodpornych pojemników.
- Z żółtek i cukru utrzeć puszystą masę.
- Koglem-moglem zalać truskawki, pozostawiając kilka owoców na wierzchu.
- Piekarnik nagrzać do 220°C. Wstawić miseczki z truskawkami i zapiekać około 7 minut.
- Ten deser truskawkowy najlepiej smakuje na ciepło. Zaraz po wyjęciu z piekarnika należy oprószyć go cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.