"Straszne" duszki z białej bezy: przepisy na Halloween

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

"Straszne" ale zabawne duszki z białej bezy są bardzo proste do przygotowania. Korzystamy z tradycyjnego przepisu na bezę, skracamy tylko czas suszenia w piekarniku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bufet na imprezę Halloween opiera się na znanych przepisach, nieznacznie tylko zmienionych. "Straszne" duszki z bezy różnią się tylko czasem pieczenia w stosunku do tradycyjnej bezy.  Przepis na bezowe duszki  na szczęście jest łatwy, a co najważniejsze bezy  można  przygotować wcześniej.

Składniki

  • 4 białka średnich jajek

  • 22 dkg drobnego cukru do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżeczka białego octu lub soku z cytryny

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • kilka kostek czekolady lub odrobina polewy czekoladowej do ozdoby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ubijamy białka na sztywną pianę.

  • Pod koniec ubijania piany z białek stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż piana na bezę będzie zupełnie sztywna i błyszcząca.

  • Dodajemy ocet (lub sok z cytryny) i mąkę, pozwalamy jeszcze dokładnie się wymieszać.

  • Przekładamy porcjami pianę do rękawa cukierniczego.

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (przed położeniem papieru zróbmy na blasze 4 kropki z piany lub oleju – podczas formowania duszków papier nie będzie się przesuwał) formujemy zgrabne duszki – otwór w tylce powinien być na tyle duży żeby wychodziły zgrabne, gładkie duszki zakończone szpicem. 

  • Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 30 minut. Następnie uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika (wkładany trzonek drewnianej łyżki) i tak zostawiamy duszki z bezy na 90 minut. Bezy powinny być na wierzchu wysuszone,  wewnątrz pozostać lekko ciągnące.

  • Wystudzone bezy dekorujemy czekoladą.

tip dnia

Halloween to okazja do dobrej zabawy i do jeszcze lepszego jedzenia. Jest wiele sprawdzonych przepisów, które wystarczy trochę podkręcić i dostosować do okazji. Na przykład na przyjęcie na Halloween możemy skorzystać  z dobrze znanego wszystkim przepisu na bezę. Tym razem nie pieczemy jednej dużej bezy, jak do tortu Pavlovej, tylko przygotowujemy drużynę małych, „strasznych” duszków. Pamiętajmy więc o skróceniu czasu pieczenia, żeby małe, bezowe duszki pozostały białe.

 

 

Ocena: 5