Piernikowe brownie z czerwonej fasoli: przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ciasto z czerwonej fasoli. Fasolowiec? Nie, szczególny rodzaj brownie, który posmakuje wszystkim miłośnikom czekolady. Podajemy przepis Marii Banach na piernikowe brownie z czerwonej fasoli. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 240 g czerwonej konserwowej fasoli
- 45 g czekolady
- garść czekoladowych groszków
- 2 łyżki kakao
- 80 g cukru
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę siekamy i umieszczamy w malakserze, dodajemy przepłukaną fasole i olej. Miksujemy na gładką masę.
- Do uzyskanej masy dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem czekoladowych groszków i masła. Miksujemy do czasu połączenia się wszystkich składników.
- Masłem smarujemy wnętrze formy i przelewamy do niej masę.
- Wierzch ciasta posypujemy groszkami czekoladowymi.
- Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przed podaniem ciasto chłodzimy.