Bananowiec z orzechami - bezglutenowe ciasto na oleju kokosowym

Bananowiec z orzechami - bezglutenowe ciasto na oleju kokosowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bananowiec z orzechami - bezglutenowe ciasto na oleju kokosowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bananowce uzależniają. Ta wersja bananowca obłędnie pachnie cynamonem, jest chrupiąca od orzechów włoskich i nie zawiera rafinowanego cukru.

Składniki

  • Na keksówkę długości 21 cm:
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 100 g syropu daktylowego (albo klonowego ew. miodu)
  • 50-75 g ksylitolu
  • 75 ml oleju kokosowego
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 80 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g skrobi z tapioki
  • 1-1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich uprażonych i grubo posiekanych

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.

  • W drugiej misce rozgnieść widelcem banany. Dodać syrop daktylowy, ksylitol, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i rum. Całość dokładnie wymieszać. Do masy bananowej dodać mielone siemię lniane i ponownie dokładnie wymieszać.

  • Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać.

  • W misce zalać 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlać do masy i dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić orzechy włoskie i ponownie wymieszać.

  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (bez termoobiegu) około 50 minut.

  • Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, zostawić w keksówce na 1 godzinę.

Przepis autorstwa Iny Rybarczyk. Pochodzi z książki "Łowcy smaków. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru", Wydawnictwo Rebis.